Tre Landskap - 2-dagars 2017

Onsdag – torsdag, 14 – 15 juni 2017, arrangerade Rolf Markström och Hans Back en 2-dagars resa med
motorcyklar i MCHK Gävleborgs regi. Sexton personer hade hörsammat kallelsen, och dessa satt på
tretton motorcyklar.
Resan gick över tre landskap, Gästrikland, Hälsingland och Dalarna med start från Sandviken.

I strålande sol gick färden mot norr efter 272:an med först en bensträckare i Lingbo och sedan fika vid Kilafors Herrgård. Efter fina krokiga vägar med mycket fint att titta på även bredvid vägen, anlände vid till Gästis i Alfta för lunch. Var vi inte mätta efter fikat, så blev vi proppmätta efter denna buffé. Vidare till Knåda, och Knåda Sport (sport och cykelaffär) för att träffa Motocross-stjärnan av rang, Arne Kring, med många år i VM-toppen. Arne har bland annat en fin samling cross- och enduro-Qvarnor att titta på.

Färden fortsätter mot Furudals Bruk och till kaffe och smörgås erhölls en mycket spännande och trevlig föreläsning av Lennart Öhnell om norska flyktningar till Sverige samt Polititroppene, norsk ”hemlig” armé i Sverige åren 1943-45. Han förevisade även ett antal böcker och talade om dess innehåll som verkade mycket spännande, om motståndsmän- och kvinnor i Norge och gränsen mot Sverige. Efter att vi hade inkvarterat oss fick vi även information av samme man om Furudals Bruks historia.
 

Arne Kring och Rolf Markström i samspråk
Arne Kring i flygartagen (ursäkta blänket från fönstret, det gick ej att undvika).
…......och här spelade Birgitta Dahl upp härliga och mysiga fioltoner på sin bandspelare. Detta var inspelat från ett konsertprogram och Birgitta var själv med och spelade
Från.vänster. Fia Fengberg och Elisabeth ”Bettan” Johannesson med vovve Sluggo. De två förstnämnda gjorde en mycket god 3-rätters middag på plats i det lilla köket till oss matsugna mc-åkare vid Furudals Bruk.
Lennart Öhnell som berättade om Veteranföreningen för Polititroppene, Norsk ”Hemlig Arme” i Sverige 1943-45. Museet Svensk/Norskt Kulturcenter invigdes 1994.
Fikapaus vid Bingsjö Lanthandel med ett härligt wienerbröd därtill.......
Fikapaus vid Bingsjö Lanthandel med ett härligt wienerbröd därtill.......

I våra redan mätta magar, blev det sedan en 3-rätters middag. Allt både såg och smakade härligt, så visst, allt gick i ändå. Efter frukost bar det av igen, för en första fikapaus med wienerbröd vid Bingsjö Lanthandel. Orten är känd för Bingsjöstämman, så Birgitta Dahl tog fram en liten bandspelare, och spelade "Nylandspojkarnas polska" från Bingsjö, en låt som fanns med i ett konsertprogram som handlade om musik och dans från Finnskogen. Birgitta var själv med och spelade vid denna inspelning.

Lunchen var ett riktigt skrovmål på Pizzeria Plankan i Svärdsjö innan vi stärkta åkte den lilla biten till Veteranbilsmuseet i samma ort och blev guidade av Bertil Jackson i de olika lokalerna. Här finns bilar, mc:n, traktorer, lådbilar, dammsugare och så vidare. Mycket att titta på alltså. Hemfärd över Svartnäs, och strax därefter var det slut med det fina vädret. Resten av färden var det regn, inklusive sista fikat vid Kungsfors Herrgård.

Sammanfattningsvis. En mycket rolig och trevlig resa.
Text och foto: Caj Abrahamsson

Veteranbilsmuseet i Svärdsjö, som förevisades av Bertil Jacksson, en av tretton som äger museét. En gammal Hot Rod, som nu renoveras och snart skalll ut på vägarna igen.