Posa Serenius på en klubbkväll 2017

Torsdagen den 16 november hade MCHK Gävleborg fint främmande på klubbkvällen vid Bygården i Överhärde. Det var ingen mindre än Posa Serenius, som drog så mycket besökande att extra stolar och bord fick hämtas in. Posa berättade samtidigt, som han visade en stor mängd bilder som förevisades på den stora filmduken.

Berättelsen började från födelsen i Hedemora och gick över flytten till Gävle 1955 och arbete vid Saab-Ana i Gävle till att ha arbetat vid Gävle Brandkår i 45 år. Numera har ju Posa blivit en riktig dalkarl igen på heltid. Tillsammans med sin kompis Jan-Olov Friskman, som förresten bodde i samma hus på Fleminggatan i Gävle, körde de cykelcross och bägge skulle bli världsmästare när de blev stor. Posa hade tänkt sig att bli världsmästare i motocross, medan Jan-Olov istället skulle bli den stora mästaren i Formel 1.
- Det otroliga var att vi bägge blev världsmästare, men det blev ju i isracing för mig, berättar Posa, medan Jan-Olov tog hem ett VM i Flyg. 18 år gammal var det tung mc som gällde, och den byggdes ganska snabbt om till en chopper och med denna hoj blev det ofta resor tillsammans med kompisar till MC-klubben ”Twin Club” i Falun på helgerna. Detta var omkring åren 1968-1970.
- Jag var senare på en utställning på Ostermans marmorhallar i Stockholm, vad får jag se om inte min gamla chopper omgjord till ett fint utställningsobjekt, skrattar Posa.

Det drog lite mot bantävlingar för Posa, så han köpte ett sidovagnsekipage av Besse Grönlund och tog licens i Karlskoga. Sovplatsen där och även senare var med en dyna samt täcke på flaket till en VW Transporter. I sitt första Roadracinglopp, någonstans 1971 – 1972, ledde han tillsammans med burkslav ”Lill-Svenne” Pettersson i 3-4 varv, sedan skar motorn. 1974 gick Novemberkåsan i Arboga och där var Posa med att ta tredjeplatsen i lag.

Vidare körde han bland annat sandbana i Gävle 1975, samt lite Speedway i några år. Första Isracingtävlingen körde han 1977 eller 1978 på Stålringen i Hofors, och sedan har det bara rullat på. I Ryssland blev de betalda i rubel, så ofta slogs nästan de svenska förarna om att få betala maten för varandra, för att kunna bli av med dessa rubel. Stig Rickardsson hade byggt ramen till Posa, men den hade en liggande motor, som då hade blivit modernt, men den gick inte så bra som de som hade motorn stående.

Posa fick låna reservcykeln av ryske världsmästaren, och den isracingcykel gick verkligen bra.
- Får jag köpa din reservcykel frågade då Posa, men svaret blev nej, men senare i Berlin, vid en ny förfrågan, fick han köpa denna maskin utan motor och hjul, när ryssen åter hade blivit klar världsmästare. Året efter blev Posa värlsdmästare på denna cykel (Insel 1995), och numera kör alla åter med stående motorer. Att åka isracing i Ryssland kan ha sina sidor.

Vid en VM-final, hade en bank i Ryssland satsat extra pengar till segrarna. Posa och Stefan Svensson fick en mycket bra start i näst sista heatet och tog en 5-1:a, därmed var saken klar och dessa två tillsammans med Ola Westlund tog hem världsmästartitteln i Lag-VM. De fick aldrig de utlovade extra pengarna, så de frågade var dessa var, men det hade aldrig varit några extra pengar fick de till svar. Året efter fick de svar på frågan. De ryska förarna hade fått pengarna redan före start, för de skulle ju vinna lätt. Så var det med dessa pengar, och pengarna såg de aldrig röken av.

Nu lite nutid. Numera är det godkänt med fjädring bak på hojjarna, vilket Posa tycker att det har fördyrat sporten mycket utan värde. De som tjänar mest på detta är ryssarna som har permanenta isracingbanor med värme i depån, så de har möjlighet att testa mycket mer än alla andra förare.

Därtill har Posa hunnit med att köra motorcykel tvärs över hela Asien 2006 tillsammans med Varg-Olle Nygren och Ove Fundin. Färden gick från Korea över Sibirien, Mongoliet, Kazakstan, Ryssland och Finland innan de åter hade MC-hjulen på svensk mark efter 49 dagar och 1.450 mil. Christer Gerlach körde följebil på resan och filmare Norton såg till att detta kunde senare sändas i TV. Och på tal om TV, Posa gjorde också mycket bra ifrån sig i TV-serien, Mästarnas Mästare. Han imponerade storligen på sina mycket yngre medtävlare.

Detta var bara lite av vad Posa berättade denna trevliga afton, för det blir mycket att förtälja från både på och bredvid arenorna, efter så många år, med bland annat hela 85 resor till Ryssland. Därefter visades film från Motocross och Isbana från början av 50-talet, som Posa hade med sig.

Text och foto: Caj Abrahamsson samt Posas privat bilder.

Per-Olof ”Posa” Serenius var riktigt i berättartagen och visade många bilder därtill på Bygården.
Per-Olof ”Posa” Serenius var riktigt i berättartagen och visade många bilder därtill på Bygården.
Posa på sin första tunga motorcykel, som sedermera kom att bli en utställningsmaskin i sitt nya liv.
Posa på sin första tunga motorcykel, som sedermera kom att bli en utställningsmaskin i sitt nya liv.
Hotell VW Transporter. Täcke och dyna på flaket. Hoppas det inte börjar regna.
Hotell VW Transporter. Täcke och dyna på flaket. Hoppas det inte börjar regna.
Posa med Lill-Svenne som ”burkslav” jagar ledande Bosse Rindar.
Posa med Lill-Svenne som ”burkslav” jagar ledande Bosse Rindar.
Här studeras en fyrventilstopp som Tony Rickardssons pappa Stig var i sin tur var pappa till. Dessa toppar blev sedermera förbjudna.
Här studeras en fyrventilstopp som Tony Rickardssons pappa Stig var i sin tur var pappa till. Dessa toppar blev sedermera förbjudna.
Inför första semifinalen i Ryssland. Platsen var Leningrad, nuvarande S:t Petersburg
Inför första semifinalen i Ryssland. Platsen var Leningrad, nuvarande S:t Petersburg
Rysk ismaskin.
Rysk ismaskin.
Hoppsan. Träning i Rörberg.
Hoppsan. Träning i Rörberg.
Isracing i Moskva. Stor publiksport.
Isracing i Moskva. Stor publiksport.
En världsmästare kommer hem till Gävle (1995)
En världsmästare kommer hem till Gävle (1995)
Berlin 2016. Alla världsmästare är här inbjudna och Posa får priset på att han blivit en Legend inom MC-sporten.
Berlin 2016. Alla världsmästare är här inbjudna och Posa får priset på att han blivit en Legend inom MC-sporten.
Mot världsmästartitteln 2002. Sista heatet vid avslutningstävlingen i Inzell
Mot världsmästartitteln 2002. Sista heatet vid avslutningstävlingen i Inzell
Affisch i Ryssland, Dynamostadion i Moskva 1981
Affisch i Ryssland, Dynamostadion i Moskva 1981
På väg att bli filmstjärna. Inför starten i Korea och den långa mc-resan tvärs över hela Asien tillsammans med fr.v. Christer Gerlach, Ove Fundin och Varg-Olle Nygren.
På väg att bli filmstjärna. Inför starten i Korea och den långa mc-resan tvärs över hela Asien tillsammans med fr.v. Christer Gerlach, Ove Fundin och Varg-Olle Nygren.
Kan det bli finare än så här. Nyspolat och första heatet vid SM-final i Uppsala - Jag tror att jag vann, säger Posa, men inte exakt året. Troligtvis är det när jag tar mitt 20:e SM-guld.
Kan det bli finare än så här. Nyspolat och första heatet vid SM-final i Uppsala - Jag tror att jag vann, säger Posa, men inte exakt året. Troligtvis är det när jag tar mitt 20:e SM-guld.
Diplomet ”Bra gjort för Gävle” överlämnades av Gävle kommunstyrelses ordförande Inger Källgren Sawela 5 april 2017 (läs diplomets text).
Diplomet ”Bra gjort för Gävle” överlämnades av Gävle kommunstyrelses ordförande Inger Källgren Sawela 5 april 2017 (läs diplomets text).