Skepp o´hoj Åland 2018

11 – 13 juni var det dags för årets långresa på motorcykel för MCHK Gävleborg, SKEPP  O´HOJ. Resan som för första gången var en tredagars gick till Åland och det var 15 motorcyklar med, tillsammans 18 personer, som lämnade Gävle klockan 09.00 från f.d. Eriksson Bilteam på söder. Sträckningen gick över Furuvik, Karlholm och Skärplinge till Forsmarks Värdshus där det blev  kaffe och en god smörgås. Vidare till Hallstavik för tankning innan vi rullade in till Grisslehamn för att åka med Eckerölinjen till Åland.
Efter att ha surrat cyklarna ordentligt (fast det var lugnt på havet), och lagt av oss våra jackor i någon av de två hytterna som hyrts, var det dax för den fina buffén. Några sågs även smyga omkring i taxfrin på båten.
Efter ilandkörning på Eckerö, färd till Mariehamn och hotell Cikada, som blev vårt natthärbärge i två nätter.
Efter en god frukost, rullade vi iväg klockan nio på morgonen, först tll Bomarsund för att bl.a. beskåda de delar som finns kvar av den gamla fästningen, som uppfördes mellan åren 1832 – 1843 av ryssarna. Detta var Ålands största byggnad någonsin, där huvudfästet innehöll hela 246 rum (över 18.000 kvadratmeter boyta), utrymmen för 2.500 man och 115 kanoner. 1 augusti 1854 anfölls fästningen av en brittisk-fransk styrka som besegrade ryssarna efter att redan 2 augusti sprängt denna fästning. Nu var vi längst österut på Ålands fastland. Nu vändes cyklarna istället norrut till Geta och Getabergets topp, där det vankades lunch, först en god fisksoppa, därefter Ålandspankaka, smaskens.
Mätta och belåtna vände vi motorcyklarna åter söderut, passerade åter Mariehamn och nu sydost ut till Lumparland med en extrasväng norrut, innan vi vände och åkte ner till Svinö och färjan till Degerby på Föglö. Här blir det även en tur upp till Överö och då även en till färja av mindre typ, liknande den som går mellan Öregrund och Gräsö, fast mindre.Tillbaka till Degerby och fikarast vid Enigheten, som är en gammal Tings- och gästgivargård med anor redan från 1500-talet, då den första gången benämndes i skattelängder. Mycket har hänt med dessa tre bevarade gårdar under alla dessa århundraden, där det bland annat varit brännvinsförsäljning, men numera åter är en gästgivargård, där en god smörgås på Ålandsbröd smakfullt försvann ner i struparna. Vi fick även visning av de fint restaurerade gårdarna.
Efter att ha färjat tillbaka till Svinö gick färden återigen till Mariehamn och hotell Cikada, där det vankades en trerätters middag med en härlig oxfile som huvudrätt.
Dag tre gick färden åter till Eckerö på västra sidan av Åland med stopp vid Postmuseet samt ut till Käringsund, där bland annat Tjorvenfilmer har spelats in. Sedan var det bara att styra in i Eckerölinjens färjas gap igen och surra cyklarna, för att denna gång äta någon av dagens rätt i bakre ändan på båten.
Vägen hem gick även nu över Forsmarks värdshus, där det nu blev kaffe och bulle innan vi avslutade vår gemensamma färd på samma sätt som när vi startade, Erikssons Bilteam i Gävle.
De som hade fixat hela denna fina resa var Rolf Markström, Hans Back samt Lars Bäckström som var vår ciceron på de delar som gick på Åland.
Det skulle ha varit ytterlig en person med på resan, nämligen Birgitta Dahl, som gjort en mycket bra tippspromenad med frågor om Åland, som vi genomförde vid hotellet, men Birgitta själv fick inte vara med, hon fick en pyspunka på sin Ducati redan innan hon lämnade hemmet.
Vinnaren av tippspromenaden blev Yvonne Mattsson.
Längden på resan där mc-hjulen snurrade var för undertecknad 59 mil lång, fram och tillbaka till Sätra i Gävle.
 
Text och Foto:  Caj Abrahamsson

Bilderna kommer längre ner - klicka på dem för större bild.Nu skall vi strax få köra ombord vid Grisslehamn. Åland väntar.Ett dopp gör gott efter ankomst till hotelllet i Mariehamn.Vid gamla fästningen i Bomarsund.Två av våra ledare vid en av Bomarsunds fästnings kanoner
Fr.v. Lasse Bäckström och Rolf Markström.I väntan på färjan mellan Svinö på Lumparland och Degerby på Föglö. Tredje ledaren, Hans Back, längst fram i gräset till vänster.…....och nu kommer färjan.Avslappnat och skönt på däck..Fint inne i de hus som bland annat varit Tingshus för flera hundra år sedan, och som numera åter är värdshusTjorven eller MCHK:are, alla trivs i Käringsund.

Här är vi som var med..